Helios
Helios > Dekorativni premazi > Novosti

Novosti

12jun

Efikasna sanacija unutrašnjih zidnih površina nakon poplava

više

9maj

HELIOS dobitnik prestižne nagrade u Beogradu

više

20apr

Jubilarni deseti Heliomix susret

više

18apr

Novi proizvodi za Uređenje sveta po svome

više

17apr

U SUSRET SAJMU GRAĐEVINARSTVA 2012.

više

14mar

Najlepša fasada 2011

više

14mar

„GradiMo dalje“ - Zvezda Helios

više

28sep

HELIOS za najmlađe

više

20maj

Obezbedite sebi zadovoljnu mušteriju i nagradu

više

22apr

Nagrada za HELIOS SPEKTRA latex polumat

više

3dec

Najlepša fasada 2010

više

1dec

Otvaranje trening centra za fasadere, molere i parketare

više

1jul

Nov premaz za radijatore prijatniji za zdravlje i životnu sredinu

više

Arhiva novosti
12jun

Efikasna sanacija unutrašnjih zidnih površina nakon poplava


Sanacija površina koje su bile oštećene u poplavama pre svega zavisi od količine vlage koja je ostala u zidovima objekata. Površine koje su bile duže vremena pod vodom, izložene kontaminaciji fekalijama, uljima i drugim toksičnim materijalima, pored isušivanja zahtevaju dezinfekciju i sanaciju eventualno nastale plesni. U tom slučaju, od ključnog značaja je pravilan izbor boje – potrebno je odabrati one  koje će blokirati prolaz flekama od prljavštine na površinu.

Priprema zidova za sanaciju …
Unutrašnje površine je najpre potrebno dobro oprati vrućom vodom i sredstvima za čišćenje u domaćinstvu. Za detaljno čišćenje može se primeniti i pranje pod pritiskom. Sve površine zatim je potrebno isprati čistom vodom.

Zidovi se moraju osušiti takođe i po dubini …
Na spoljašnjoj strani objekta zidovi se u principu suše brže (vetar, sunce) nego u unutrašnjosti objekta. Najbrži način razvlažavanja, odnosno odvođenja vlage, jeste uz upotrebu razvlaživača, koji svojim delovanjem vlagu izvlače iz vazduha i skladište u posudu, iz koje se zatim izbacuje izvan prostora. Ukoliko nemamo uređaj za odvođenje vlage, brzinu sušenja možemo povećati strujanjem vazduha odn. promajom: potrebno je otvoriti sve prozore i vrata, kako bi se celokupna količina vazduha u unutrašnjem prostoru zamenila nekoliko puta dnevno – najmanje 5-6 puta po 5-10 minuta. Ako uslovi dozvoljavaju, ostavite otvorene prozore i vrata tokom celog dana. Sušenje se može ubrzati zagrevanjem objekta u kombinaciji sa intenzivnom ventilacijom.

Vlaga u zidovima, plafonima… mora pasti ispod 4 % …
Pri vlazi, koja je viša od 80 %  počinju da se pojavljuju kontaminacije plesnima, tako da je važno da vlažnost vazduha u prostoru ne prelazi te granice. Sav nameštaj treba podići najmanje 10 cm od poda i odmaknuti ga od svih zidova, kako se vlaga ne bi zadržavala u »mrtvim uglovima«.

Kada je cela konstrukcija uspešno osušena, velika je verovatnoća da se na površini pojavi plesan, koja je štetna za zdravlje i koja se mora odstraniti na pravilan način, kako čestice ne bismo udisali, odnosno prenosili po prostoru i širili infekciju.

Sanacija plesni …

HELIOS SPEKTRA SANITOLPre mehaničkog odstranjivanja, plesan je potrebno najpre uništiti. To ćemo učiniti biocidnim sredstvom HELIOS SPEKTRA SANITOL.
SANITOL je namenski preparat na vodenoj osnovi, koji kontaktno uništava kolonije plesni. Od stepena zaraze zavisi koliko puta se mora ponoviti premazivanje zaraženih površina (1-4x). Ukoliko se ne unište plesni koje nastanu u dubini površine, ona će se pojaviti ponovo na obnovljenim, obojenim površinama, zato je detaljno uništavanje od najvećeg značaja. 
Pri radu sa biocidnim sredstvima, treba biti oprezan i zaštititi ruke, usta i oči. Nakon završetka rada, prostorije treba dobro provetriti, zatim mehanički odstraniti plesnive delove zidova (brusnim papirom ili žičanom četkom).


Priprema površina za bojenje …

HELIOS SPEKTRA kitovi

Kada su površine očiščene, suve, dezinfikovane i čvrste (sve slabo vezane čestice sa zidova odstraniti), blago se prebruse (brusni papir 80 - 120) i impregniraju HELIOS SPEKTRA akrilnom impregnacijom. Time se izjednačava upojnost zidnih površina i podloga je dobro pripremljena za prijanjanje narednih slojeva drugih proizvoda.
Ukoliko želite da imate glatke površine, možete naneti HELIOS SPEKTRA kit za izravnavanje zidnih i plafonskih površina. Ako ste pre poplava imali problem sa vlagom i plesnima u stambenom prostoru, preporučujemo upotrebu  HELIOS SPEKTRA unutrašnjeg kita TERMO, koji svojim delovanjem sprečava kondenzaciju i nastanak plesni. 

Bojenje unutrašnjih zidnih površina …

HELIOS SPEKTRA zidne bojeAko zidovi nisu bili natopljeni nečistoćama koje su rastvorljive u vodi, preporučujemo bojenje jednom od novih unutrašnjih zidnih boja - HELIOS SPEKTRA Classic ili HELIOS SPEKTRA Extra, koju možete da odaberete između više od 1000 različitih nijansi. Posebnu svežinu u prostoru i dugotrajan miris jasmina omogućava izbor HELIOS SPEKTRA Fresh&Easy, koji poseduje priznanja Produkt leta 2013 i  Zlatno priznanje za inovacije.
Sve tri boje su izuzetno pokrivne i što je veoma važno – paropropusne, što znači da ne sprečavaju prolaz vlage kroz zidove, jednostavno rečeno: »Zidovi dišu«.

Bojenje zidova preplavljenih vodorastvornim supstancama …
Ukoliko su zidne površine bile natopljene uljima, fekalijama odn. drugim supstancama koje su rastvorljive u vodi, upotreba boja na vodenoj osnovi će biti neuspešna, jer će boja tokom sušenja rastvoriti ovu vrstu fleka i one će se ponovo pojaviti na površini. Zato je za uspešnu dekoraciju i zaštitu potrebno upotrebiti boje na bazi rastvarača koje blokiraju vodorastvorne fleke i ne propuštaju ih na površinu. 
Pravi izbor za to jesu HELIOS SPEKTRA antinikotinska ili antimikrobna boja, koje su na bazi dearomatizovanih rastvarača. Bojenje ovakvim bojama je zahtevnije, pre upotrebe potrebno je detaljno pročitati tehničke informacije.

Za dodatne savete i odgovore možete poslati pitanje na info@helios.rs, obratiti našem tehničko komercijalnom servisu na 011 3217 473 ili direktnim pozivom naših stručnjaka:
Milan Durković 062 278 800  
Saša Manojlović 063 1063 495
Ivica Zlatar 063 306 472

  • Povećaj razmak između linija
  • Povećaj veličinu slova
  • Smanji veličinu slova
  • Štampaj