Helios
Helios > Dekorativni premazi > Dodatne informacije > Često postavljana pitanja

Često postavljana pitanja


btn20

Na osunčanom mestu postavljamo novu drvenu pergolu. Koje proizvode da upotrebimo i u kojem redosledu?

 • Na osunčanom mestu postavljamo novu drvenu pergolu. Koje proizvode da upotrebimo i u kojem redosledu? Koliko vremena treba da prođe od jednog do drugog premaza ? Koju nijansu preporučujete? Koliko često bi trebalo premazivati drvo i čime?


 • Pergolu koja će biti postavljena na mestu izloženom sunčanoj svetlosti najuspešnije ćete zaštititi koristeći sledeće proizvode:
  o BORI tankoslojnu lazuru s biocidom koja štiti drvo od plavetnila, plesni i drvne gljivice
  o BORI tankoslojnu lazuru koja dubinski štiti drvo, boji teksturu drveta i ne dozvoljava da drvo nabrekne
  o BORI lak lazuru UV PROTECTION koja na površini stvara debeloslojni, vodoodbojni film i specijalan UV filtar; premaz ne puca i ne ljušti se.

  Za nanošenje prvog sloja koristite BORI tankoslojnu lazuru s biocidom, zatim sledi sloj BORI tankoslojne lazure i još dva sloja BORI lak lazure. BORI tankoslojnu lazuru s biocidom, BORI tankoslojnu lazuru i BORI lak lazuru možete da kupite u svim bolje snabdevenim prodavnicama boja i lakova. Vreme sušenja između nanošenja prvog i drugog sloja je 24 sata. Između nanošenja ostalih slojeva treba da protekne 8 do 16 sati, zavisno od uslova u kojima radite.

  Za zaštitu pergole koristite svetlije nijanse – srednje smeđe – koje su trajnije.
  Period obnavljanja lazurnog premaza zavisi od toga da li redovno sanirate eventualna manja površinska oštećenja nastala na filmu lak lazure. Ako oštećenja redovno popravljate istim premazom, do potrebe za temeljitom obnovom može doći posle dužeg vremena (više od 7 godina), u suprotnom slučaju lazurne premaze treba obnavljati svake 3 godine. Za obnavljanje lazurnog premaza upotrebite za nijansu svetliju lazuru, jer broj slojeva utiče na intenzitet nijanse (sa većim brojem slojeva boja postaje sve tamnija).

Želim da obojim zid u sobi živom žutom bojom. Da li mogu da dodam više raličitih pigmenata u belu boju za zidove u pakovanju od 5 litara?

 • Želim da obojim zid u sobi živom žutom bojom. Da li mogu da dodam više raličitih pigmenata u belu boju za zidove u pakovanju od 5 litara?


 • Ako se radi o vrlo intenzivnoj nijansi, dodavanjem pigmentnih pasti u belu boju za zidove nikako je nećete dobiti, dogodiće vam se samo to da ćete na zidu dobiti šaren izgled filma koji, zbog suviše velike količine pigmenata, može čak i da otpada.

  Iz našeg programa možete da izaberete vrlo intenzivne nijanse boja za unutrašnje zidove u paleti sledećih boja: SPEKTRA periva boja za unutrašnje zidove, SPEKTRA latex (mat) i SPEKTRA latex (polumat). U prodavnicama koje imaju našu HELIOMIX mešalicu (sistem mešanja boja) mogu odmah da vam pripreme ove boje u željenoj količini i nijansi.

  Za detaljnije informacije u vezi sa lepim nanošenjem boja možete i da nas pozovete.

Zanima me koliko vremena treba čekati na boje izmešane u sistemu HELIOMIX?

 • Zanima me koliko vremena treba čekati na boje izmešane u sistemu HELIOMIX?


 • Vreme izrade boje u izabranoj nijansi koju prodavac priprema pomoću sistema mešanja boja HELIOMIX je izuzetno kratak, ali zavisi od nekih činilaca.

  Od trenutka kad kupac potvrdi izabranu nijansu, prodavac za izradu boje ne potroši više od 5 minuta. Cilj prodavca koji ima organizovanu prodaju boja iz sistema mešanja boja jeste da u svakom trenutku ima na zalihi sve osnovne materijale potrebne za izradu nijansi.

  U okviru raspoloživih zaliha baznih boja robnih marki BORI, SPEKTRA i TESSAROL, i potrebnih pasti za nijansiranje, prodavci će vam na licu mesta napraviti boju u izabranoj nijansi. Brzina i ponovljivost izabranih nijansi su, inače, jedna od prednosti upotrebe boja iz sistema mešanja boja HELIOMIX.

  Faktori koji utiču na brzinu isporuke - dostave boje u izabranoj nijansi su:
  1. vrsta boje (npr. SPEKTRA silikatna, silikonska ili akrilna fasadna boja, BORI tankoslojna lazura, itd.),
  2. količina boje,
  3. izabrana jedinica ambalaže boje,
  4. veštine prodavca i
  5. zalihe kod prodavca.

Kod radiatora u sobi imali smo fleku od vode koju smo pokrili SPEKTRA antinikotinskom bojom.

 • Kod radiatora u sobi imali smo fleku od vode koju smo pokrili SPEKTRA antinikotinskom bojom. Ostali deo smo premazali SPEKTRA 2000 bojom za unutrašnje zidove. Ali, nijanse se razlikuju. Kako to?


 • Obe pomenute boje, SPEKTRA antinikotinska boja i SPEKTRA 2000 boja za unutrašnje zidove, stvarno se izrađuju u beloj boji, ali nijanse su različite jer je sastav te dve boje različit. Upotrebljena su različita punila koja imaju različitu belinu, a različita je i količina pigmenata.

  Zato savetujemo da se u jednom prostoru uvek koristi isti kvalitet boje.
   

U dečjoj sobi želim da oslikam zid – da napravim sliku. Zanima me koje boje preporučujete, odnosno kako da dobijem željene nijanse.

 • U dečjoj sobi želim da oslikam zid – da napravim sliku. Zanima me koje boje preporučujete, odnosno kako da dobijem željene nijanse.


 • Za slikanje na zidu možete da koristite boju SPEKTRA latex polumat/mat. Ako vam za slikanje bude potrebno više različitih svetlih nijansi koristite boju SPEKTRA latex polumat/mat B1 i sami je tonirajte pigmentnim pastama pogodnim za boje na vodenoj osnovi (do 3%).

  Na žalost, žive i jake nijanse nećete moći sami da pripremite jer SPEKTRA latex polumat/mat B3 nije u prodaji, već su u prodaji samo pripremljene nijanse na toj bazi (najmanja količina je 2 litra).

  Pre bojenja SPEKTRA latex-om polumat/mat obavezno nanesite SPEKTRA akrilnu impregnaciju.

Moram da obojim spoljašnje drvene delove krovne konstrukcije. Šta savetujete?

 • Moram da obojim spoljašnje drvene delove krovne konstrukcije. Šta savetujete?


 • Drvene delove krovne konstrukcije možete da obojite u dve varijante, zavisno od toga da li želite da struktura drveta ostane vidljiva ili da je premaz pokrije.

  Bojenje pokrivnom bojom TESSAROL akril emajl koja pokriva strukturu drveta
  Očistite površinu od eventualnih smola i nečistoće, a zatim nanesite sloj TESSAROL akril osnovne boje za drvo. Kada se boja osuši, obrusite blago površinu brusnim papirom granulacije 120 - 150. Posle 4 - 6 sati nanesite prvi sloj pokrivne boje TESSAROL akril emajl. Pokrivnu boju nanesite u dva sloja. Za nanošenje upotrebite četku ili valjak. Ako se nanosi špricanjem, količina potrebne boje se povećava.

  Bojenje lazurnim premazima BORI lak lazura UV PROTECTION kod kojih struktura drveta ostaje vidljiva
  Ako je drvo novo i još nije zaštićeno, kao prvi sloj upotrebite BORI tankoslojnu lazuru s biocidom. Za nanošenje upotrebite četku. Na osušenu površinu nanesite dva sloja BORI lak lazure UV PROTECTION. Na mestima koja su izložena suncu nanesite i treći sloj. Između nanošenja pojedinih slojeva treba da protekne 8 do 16 sati. Za nanošenje lak lazure upotrebite četku.

Na zidovima u stanu pojavile su se sitne pukotine koje se ne šire, ali bismo želeli da ih saniramo.

 • Na zidovima u stanu pojavile su se sitne pukotine koje se ne šire, ali bismo želeli da ih saniramo. Objekat je star 10 godina. Pošto nameravam da krečim stan zanima me da li imate proizvod kojim bih zajedno sa krečenjem sanirao navedene nedostatke, ili moram to uraditi na neki drugačiji način?


 • Pukotine na zidu se pojavljuju ili zbog lošeg maltera koji sadrži manje veziva ili usled sleganja objekta, a to se najčešće događa na starim zgradama. Ako su pukotine stvarno sitne, manje od desetine milimetra, saniraćete ih dvostrukim nanošenjem boje i to po sledećem sistemu:

  1. Ako je stari sloj boje u dobrom stanju - ne ljušti se i ne praši - obrišite zidove vlažnom krpom.
  2. Impregnišite površinu SPEKTRA akrilnom impregnacijom koju treba da razredite vodom u odnosu 1:3 i nanesete valjkom ili četkkom.
  3. Na površine nanesite 2 sloja SPEKTRA Extra boje za unutrašnje zidove koju odlikuju izuzetno dobro pokrivanje i jaka belina. Boju možete po sopstvenom nahođenju da nijansirate pigmentnim pastama u manje intenzivne nijanse. Boju za prvi sloj razredite vodom 15%, a za drugi sloj 10%.

  Ukoliko su pukotine intenzivnije, ili postoji mogućnost da je stara boja loše vezana sa podlogom, najpre lopaticom odstranite loše vezanu boju, podlogu impregnišite, pukotine i površine sa kojih je odstranjena boja popunite SPEKTRA kitom za unutrašnje zidove, obrusite ga kada se osuši i površine zaštitite po gore navedenom sistemu.

  Želim vam uspešan rad sa našim premazima.

Na kući imamo drvene prozore koje smo zadnji put bojili pre osam godina nekim lazurnim premazom.

 • Na kući imamo drvene prozore koje smo zadnji put bojili pre osam godina nekim lazurnim premazom. Prozori su sada prilično oštećeni, na spoljašnjoj strani već imaju male pukotine. Na koji način, odnosno kakvim premazima da ih sada obojimo i kakve lakove i boje da upotrebimo.


 • Pošto se radi o obnovi prozora obojenih lazurnim premazima, predlažem vam da ih obnovite BORI lazurnim premazima. Verovatno i dalje želite da tekstura drveta bude vidljiva.
  Obnavljanje lazurnih premaza je jednostavnije od obnavljanja pokrivnih premaza jer pre ponovnog nanošenja boje (lazure) premaz treba samo blago obrusiti.

  Napisali ste da su prozori vrlo isušeni, zato za prvi nanos upotrebite BORI tankoslojnu lazuru odgovarajuće nijanse sa kojom ćete postići ujednačavanje boje, osim toga ta lazura sadrži mikronizirani pigment koji prodre u drvo zajedno sa vezivom.

  Posle prvog sloja slede još 2 nanošenja BORI lak lazure UV PROTECTION u izabranoj nijansi.
  Lazurnim premazima ne može da se postigne svetlija nijansa od postojeće, zato pri obnavljanju obično preporučujemo da boja bude za nijansu svetlija od originalne. Lazura je providna pa se sa svakim slojem dobija nešto tamniji ton. Svaku nijansu možete i da pomešate sa bezbojnom lazurom da biste dobili svetliju nijansu.

  Tehničke informacije za oba pomenuta proizvoda možete pogledate na našoj internet strani (Drvo / Lazure) u kojima su opisani i sistemi premaza. Ako želite da vaši prozori imaju vrlo svetlu nijansu preporučujem da upotrebite pokrivne premaze TESSAROL.

Metalne okvire sam obojio TESSAROL akril emajlom, a zidove SPEKTRA latex bojom.

 • Metalne okvire sam obojio TESSAROL akril emajlom, a zidove SPEKTRA latex bojom. Pošto sam na nekim mestima loše zaštitio okvire, na njima su ostale mrlje od latex boje. Kako sada da očistim okvire? Pokušao sam da ih očistim vodom, pa ne ide.


 • Na žalost, s obzirom na opisanu situaciju, ne ostaje vam ništa drugo nego da mrlje odstranite brusnim papirom odnosno preko njih nanesete TESSAROL kit za lopaticu i ta mesta još jedanput prelakirate TESSAROL akril emajlom. Da se radi o običnoj SPEKTRA boji za unutrašnje zidove, boju bi bez problema očistili vodom. Latex boje su kvalitetniji premazi koji, kada se osuše, ne mogu više da se odstranjuju vodom.

Kojim premazom da premažem parket posle brušenja odnosno pre lakiranja ako želim da imam tamniji parket (boja oraha).

 • Kojim premazom da premažem parket posle brušenja odnosno pre lakiranja ako želim da imam tamniji parket (boja oraha).


 • Pre lakiranja IDEAL 2K poliuretanskim lakom za parket možete da upotrebite BORI tankoslojnu lazuru za bajcovanje poda u izabranoj nijansi. Posle nanošenja krpom sačekajte bar 2 dana da se lazura potpuno osuši, a zatim nanesite lak. Ako nameravate da lakirate parket lakom pripremljenim na PU disperziji (IDEAL 2K poliuretanski vodeni lak za parket), preporučujemo da upotrebite lazure na vodenoj osnovi (BORI lazura). Moramo vas upozoriti da se lazura vrlo brzo suši i da pri nanošenju posebno treba paziti da ne ostanu vidljivi prelazi odnosno spojevi. Obično je potrebno da bajcovanje izvode bar dvojica istovremeno jer se time postiže brza obrada i lep izgled bez šara.
  Ako se upotrebljavaju klasične lazure ovih problema nema.

Obnavljam stan u kome sam zidove spavaće sobe sâm izradio od gips ploča.

 • Obnavljam stan u kome sam zidove spavaće sobe sâm izradio od gips ploča. Pošto kit, navodno, nije paropropusan, nisam kitovao cele ploče već samo spojeve između njih. Kojim obojenim premazom da obojim ploče da bih omogućio maksimalno upijanje i propuštanje vlage?


 • Savetujem vam da kitujete cele zidove. Naime, SPEKTRA kit za unutrašnje zidove sadrži malu količinu veziva i zato je još uvek visoko paropropusan.

  Posle kitovanja savetujem vam da upotrebite SPEKTRA 2000 boju za unutrašnje zidove. Ova boja je visoko paropropusna, visoko pokrivna i vrlo jednostavna za nanošenje. Boju možete da nijansirate pigmentnim pastama pogodnim za boje na vodenoj osnovi (do 3%).

Obnavljamo stan star 30 godina koji želimo da okrečimo, a kasnije neke od zidova da obojimo intenzivnijim nijansama.

 • Obnavljamo stan star 30 godina koji želimo da okrečimo, a kasnije neke od zidova da obojimo intenzivnijim nijansama. Zidovi nisu problematični (nema većih mrlja ni plesni). Očekujemo prinovu, zato želimo boju bez neprijatnog mirisa i sastojaka štetnih po zdravlje. Koju boju nam preporučujete?


 • Za bojenje unutrašnjih površina preporučujemo SPEKTRA boje za unutrašnje zidove koje isporučujemo u raznim kvalitetima i nijansama. S obzirom da će u kući boraviti mala deca, preporučujemo SPEKTRA perivu boju za unutrašnje zidove koja omogućava čišćenje nekih mrlja od ruku. Boja je visoko paropropusna, dobro pokriva, ima lep mat izgled i možete da je naručite u proizvoljnoj nijansi boje. Ako vas zadovoljavaju bela površina i premaz otporan na suvo trljanje, preporučujemo SPEKTRA 2000 boju za unutrašnje zidove koja je laka za nanošenje i dobro pokriva.

  Svaka boja ima određeni miris na sirovine – akrilna veziva – što je karakteristično za sve boje na vodenoj osnovi. Miris je prisutan u prostoriji najviše par dana dok se premaz ne osuši. Boja nije štetna za upotrebu i napravljena je po najnovijim standardima Evropske Unije (VOC free).

  Sve tehničke informacije o proizvodima možete dobiti na našim internet stranama.

Molim vas da mi kažete šta je najbolje za bojenje hodnika u novoj stambenoj zgradi?

 • Molim vas da mi kažete šta je najbolje za bojenje hodnika u novoj stambenoj zgradi? Želeli bismo da zidovi budu u smeđoj nijansi. Hvala


 • Pošto niste naveli jačinu smeđe nijanse preporučićemo vam dva proizvoda, jedan za jake i tamne nijanse i jedan za svetle.

  Ako je kuća nova pretpostavljam da je izvedena toplotna i hidro izolacija i da nemate problema sa toplotnim mostovima, zato bih vam preporučio da upotrebite SPEKTRA latex mat boje zbog toga što su smeđe (kao i druge jače tamne) nijanse osetljive na "crtanje" prstima po površini, zbog čega na zidu ostaju bele šare. Pošto ova boja ima gladak film, površina može da se briše vlažnom krpom. Sve boje niže cenovne klase su takođe mat, ali je mat efekat zbog grubljeg filma izrazitiji, zato su teže za brisanje odnosno održavanje.

  Kod svetlo smeđe nijanse mogli biste da upotrebite SPEKTRA perivu boju za unutrašnje zidove s obzirom da je nijansa svetlija i da se mat efekat od "crtanja" na površini ne primećuje.

Naša krovna konstrukcija je podaščana i sada, na mestima koja nisu zaštićena, naselili su se neki črvići koji buše drvo.

 • Naša krovna konstrukcija je podaščana i sada, na mestima koja nisu zaštićena, naselili su se neki črvići koji buše drvo. Kako da ih se otarasimo? Da li postoji neki insekticid ili nešto slično?


 • Danas je teško naći građevinsko drvo u kome nema insekata koji su na duži rok škodljivi za drvo. Uzrok za naseljavanje insekata može biti nepovoljno vreme sečenja drveta, neadekvatna obrada, kontakt dasaka ili prostora sa drvetom koje već ima insekte, itd.

  Ako u drvetu već imate insekte, teško ćete moći da ih se otarasite, ali ćete moći da ublažite i zaustavite njihovo dalje naseljavanje pomoću preparata koji sprečavaju rast mikroorganizama i koče razvoj insekata. Zato preporučujemo da kupite BORI impregnaciju i sa njom impregnišete i zaštitite sve dostupne drvene površine vaše krovne konstrukcije.
  Ako imate malo dostupnih mesta ne treba da se plašite da će črvići potpuno uništiti krovnu konstrukciju u nekoliko godina odnosno decenija.