Helios
Helios > Dekorativni premazi > Dodatne informacije > Boje SPEKTRA - kad zidovi ožive
  • Povećaj razmak između linija
  • Povećaj veličinu slova
  • Smanji veličinu slova
  • Štampaj

Boje SPEKTRA - kad zidovi ožive


Svet oko nas nije u crno-beloj boji. Lep je i šaren, nudi nam se u spektru raznih boja. Ljudsko oko može da razlikuje najmanje 2000 raznih nijansi boja i njihove mnogobrojne, različite kombinacije. Zidne boje sada prodiru u novu dimenziju. Pored jedinstvenog kreativnog izgleda zida, boje nanesene jednom od dekorativnih tehnika odlično zaštićuju zidove i oživljavaju prostor.
Dole možete da pogledate dekorativne uzorke bazirane na stilskim dekorativnim tehnikama. Naravno, izbor boja za pojedine tehnike je proizvoljan, najčešće možete da ih izaberete iz našeg programa HGMIX.

Izaberite željenu tehniku:

SPEKTRA DECOR quarz   SPEKTRA JEANS
Boje SPEKTRA   Boje SPEKTRA
SPEKTRA tehnika sa sunđerom
  SPEKTRA DENIM 
Boje SPEKTRA   Boje SPEKTRA
SPEKTRA gruba reljefna tehnika (gleterica)
  SPEKTRA gruba reljefna tehnika (četka)
Boje SPEKTRA   Boje SPEKTRA
SPEKTRA DECOR transparent   SPEKTRA DECOR transparent (dvobojna)
Boje SPEKTRA   Boje SPEKTRA
SPEKTRA TAMPON     SPEKTRA razne dekorativne tehnike
Boje SPEKTRA   Boje SPEKTRA

 
Boje i prostor
Boje igraju glavnu ulogu pri opremanju prostora za boravak. Napadne i jake boje optički sužavaju prostor, dok mirne i nenametljive boje stvaraju utisak širine u prostoru. Hladne boje (plava, bela, neke nijanse zelene, ljubičasta …) su nenametljive, pa se za »širenje prostora« pre odlučujemo za njih nego za tople boje (crvena, žuta, narandžasta, smeđa …). Tamne boje deluju kao teške, mogu da nas pritiskaju, dok su svetle boje lake i podižu nas. Teške boje su boje koje sadrže crne ili crvene tonove. Pošto boje utiču na naše raspoloženje, važno je da u svom prostoru za boravak imamo boje koje nas miluju, a ne one koje bodu oči - koje nas greju, a ne one koje nas hlade. Određena boja na tamnoj pozadini može da izgleda svetlija nego na svetloj pozadini. Izbor boje svakako zavisi od atmosfere koju želimo da stvorimo u nekom prostoru.

Psihološki učinak boja

Pored fizičkih karakteristika, boje imaju i psihološki uticaj na ljude. Boje se koriste kao dopuna pri lečenju nekih bolesti jer, navodno, svaka boja koristi nekom organu ili ublažava simptome određene bolesti. Boje svakako znatno utiču na to kako se čovek oseća i ponaša, kako shvata okolinu i kako sa njom komunicira jer je u velikoj meri vizuelno biće. Čovek koji, recimo, voli neku boju prihvata i njene karakteristike koje postaju njegove lične crte.

Boje i deca
Boje mogu da stvore vrlo prijatan ambijent i unesu u prostor pozitivnu atmosferu. Upravo zbog toga, deca mnogo vole boje i one snažno utiču na njih. Decu najviše privlače žive boje. To važi naročito za bebe koje te boje najlakše zapažaju, pri čemu se ističu sve tri prirodne boje: plava, žuta i crvena. Ali, ovde treba biti oprezan, jer bi živo obojena dečja soba mogla brzo da izbaci bebu iz koloseka, a stalna izloženost jakim bojama mogla bi da je uznemiri. Zato je bolje da se kod opremanja prostora i dekoracije zidova odlučite za umirene i pastelne boje, osim možda u kutiću za igranje. Plafon u svakom slučaju treba da ostane beo. Moguće su takođe kombinacije - da spavaći deo sobe bude dekorisan umirenim bojama, a u delu za igranje da se koristi živopisniji spektar.
Pored ljudskog lica, bebe najviše privlače kontrasti, naročito crno-beli. Kasnije, posle nekoliko meseci, beba je već sposobna da razlikuje određene šare, veličine i boje. Kada napuni 4 meseca beba već može da razlikuje slične nijanse boja.
Za prostor u kome beba provodi najviše vremena treba izabrati boje koje obezbeđuju toplinu i sigurnost. Kod dece koja više nisu bebe dobar indikator kako se osećaju jeste miran i čvrst san. A tome mogu da doprinesu, između ostalog, i pravilno izabrane boje.
Za zidove dečjih soba najpogodnije su nijanse ljubičaste i plave boje, nijanse u boji kože, ružičaste i kajsijaste nijanse i neke nijanse zelene boje. Dodaci mogu biti jačih boja i u više nijansi. Suviše živahno dete možemo da umirimo hladnim bojama, a izolovanog mališana zatvorenog u sebe možemo da podstaknemo nešto toplijim bojama. Vrlo su pogodne i skoro sve pastelne, univerzalne nijanse.
Možemo takođe da podstičemo i kreativnost, prvenstveno putem svetlo-plavih, tirkiznih i plavo-ljubičastih tonova. Treba izbegavati sivu boju.

na vrh