Helios
Helios > Dekorativni premazi > Dodatne informacije > Boje i njihov uticaj na prostor > Kako da se prostor optički poveća ili smanji?
  • Povećaj razmak između linija
  • Povećaj veličinu slova
  • Smanji veličinu slova
  • Štampaj

Kako da se prostor optički poveća ili smanji?


Optično povečati, pomanjšati prostorBoje i prostor
Pri opremanju prostora za boravak boje igraju odlučujuću ulogu. Napadne i jake boje optički sužavaju prostor, dok naprotiv mirne i nenametljive boje stvaraju osećaj prostranstva. Hladne boje (plava, bela, neke nijanse zelene, ljubičasta, …) su nenametljive pa se za »širenje prostora« radije odlučujemo za njih nego za tople boje (crvena, žuta, narandžasta, smeđa, ...). Tamne boje deluju kao teške i pritiskaju nas, dok su svetle boje lake i uzdižu nas. Teške boje su boje koje sadrže crne ili crvene komponente. S obzirom da boje utiču na nas važno je da se pri izboru boja za prostor u kome boravimo odlučimo za boje koje nas miluju, a ne one koje bockaju, boje koje nas greju, a ne one koje nas hlade. Na tamnoj pozadini ista boja može da izgleda svetlija nego na svetloj pozadini. Izbor boje, naravno, zavisi od atmosfere koju želimo da ostvarimo u nekom prostoru.

Kako optički povećati odnosno smanjiti prostor?
Bojom i različitim osvetljenjem možemo da ostvarimo posebnu atmosferu u prostoru i istaknemo ili prikrijemo stvarnu veličinu prostora. Tako, na primer, možemo dug hodnik da »skratimo«, usku sobu da »proširimo«, i slično. Izborom toplih boja prividno se smanjuje stvarna veličina prostora i približavaju elementi u prostoru, dok hladne boje prividno povećavaju prostor i udaljavaju elemente.

1. Kako da se mali i mračan prostor optički poveća?
To možemo da ostvarimo na više načina: belim plafonom koji ostavlja utisak prostranstva; pomoću hladnih, vrlo svetlih tonova kao što su svetloplava, svetlozelena, svetložuta boja, itd.; jednobojnim površinama ili malim šarama na zidovima; prostor možemo da raširimo ogledalima i da mu damo nove dimenzije; možemo da odstranimo vrata između prostorija ako nisu neophodna; drvene lamperije na zidovima smanjuju prostor, zato ih treba odstraniti; tapete sa velikim i tamnim šarama uznemiravaju, zato ih skinite. Svetle boje u prostoru odbijaju više svetlosti, pa dobijamo utisak da su pune energije i optimizma.

2. Kako da se veliki prostor optički smanji?
Veliki prostor može optički da se smanji toplim, tamnim, a takođe i drečavim jakim bojama zidova. Dugačak prostor prividno ćemo skratiti ako najudaljenije zidove obojimo tamnijom nijansom ili toplom bojom, čime se zidovi optički približavaju. Takođe možemo da obojimo zidove različitim bojama (kombinujemo komplementarne boje između sebe ili koristimo šemu harmoničnih boja). Isti efekti se postižu i velikim šarama na zidu ili tapetama i kombinacijom različitih materijala i šara. Tepisi takođe optički smanjuju prostor. Ako je plafon visok, obojite ga tamnijom toplom bojom pa će optički efekat biti pojačan.

3. Kako skratiti dug prostor?
Najudaljeniji zid obojite tamnijom nijansom ili toplom bojom koja optički približava zid. Uzdužni zidovi su u svetlim bojama (ili u svetlijim nijansama), a takođe i nameštaj.
Na podu možete da koristite poprečnu ili mrežastu šaru (npr. poprečno položen parket, pločice ili druge podne obloge sa šarom).

4. Kratak prostor može prividno da izgleda duži.
Prostor možete da produžite ako krajnji zid obojite vrlo svetlom bojom, ili na njega pričvrstite ogledalo. Zidove sa strane obojite tamnijom bojom ili koristite tamniji nameštaj. Prostor možete da produžite uzdužnim prugama na podovima i/ili na plafonu.

5. Šta učiniti da bi visok plafon izgledao niži?
Visok plafon možete optički da snizite ako ga obojite svetlom toplom bojom, a još veći efekat se postiže ako ga obojite tamnom toplom bojom. Optičko snižavanje plafona možete postići ako zidove ne obojite do plafona već bojenje završite niže, a gornji pojas zida obojite istom bojom kojom i plafon. Sličan efekat možete postići korišćenjem štukatura. Zidove možete da oživite vodoravnim crtama ili šarama u donjem delu zida. Za podove su pogodnije tamnije boje i šare. Često se u prostoru pravi greška, pa se plafon i zidovi boje belom bojom (ili istom bojom).

6. Kako nizak plafon optički podići?
Nizak plafon može optički da se podigne korišćenjem svetlih boja - prvenstveno hladnih - koje će još više optički delovati na prostor ako zidovi i plafon budu iste svetle boje ili ako u prostoru koristite vertikalne crte. Ogledalo na plafonu takođe doprinosi da prostor optički bude veći i dublji.

Pomoću boja i njihovih raznih kombinacija možemo optički da ostvarimo prostor »po sopstvenoj meri«. Pri izboru boja ne treba uzimati u obzir samo optički aspekt uticaja boja na prostor, već i vrlo važan aspekt uticaja boja na vaša osećanja. Više informacija o uticaju boja na osećanja i šta o bojama govori starodavna teorija Feng shui možete pročitati na sledećim linkovima:


na vrh