Helios

Novosti

12jun

Efikasna sanacija unutrašnjih zidnih površina nakon poplava

Sanacija površina koje su bile oštećene u poplavama pre svega zavisi od kol ...
više

9maj

HELIOS dobitnik prestižne nagrade u Beogradu

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu građevinarstva – SEEBBE, održanom u Beo ...
više

20apr

Jubilarni deseti Heliomix susret

Tradicionalni HELIOMIX susret održan je krajem marta ove godine na Staroj planini. Organi ...
više

Arhiva novosti

Efikasna sanacija unutrašnjih zidnih površina nakon poplava

Sanacija površina koje su bile oštećene u poplavama pre svega zavisi od količine vlage koja je ostala u zidovima objekata. Površine koje su bile duže vremena pod vodom, izložene kontaminaciji fekalijama, uljima i drugim toksičnim materijalima, pored isušivanja zahtevaju dezinfekciju i sanaciju eventualno nastale plesni. U tom slučaju, od ključnog značaja je pravilan izbor boje – potrebno je odabrati one  koje će blokirati prolaz flekama od prljavštine na površinu.

Priprema zidova za sanaciju …
Unutrašnje površine je najpre potrebno dobro oprati vrućom vodom i sredstvima za čišćenje u domaćinstvu. Za detaljno čišćenje može se primeniti i pranje pod pritiskom. Sve površine zatim je potrebno isprati čistom vodom.

Zidovi se moraju osušiti takođe i po dubini …
Na spoljašnjoj strani objekta zidovi se u principu suše brže (vetar, sunce) nego u unutrašnjosti objekta. Najbrži način razvlažavanja, odnosno odvođenja vlage, jeste uz upotrebu razvlaživača, koji svojim delovanjem vlagu izvlače iz vazduha i skladište u posudu, iz koje se zatim izbacuje izvan prostora. Ukoliko nemamo uređaj za odvođenje vlage, brzinu sušenja možemo povećati strujanjem vazduha odn. promajom: potrebno je otvoriti sve prozore i vrata, kako bi se celokupna količina vazduha u unutrašnjem prostoru zamenila nekoliko puta dnevno – najmanje 5-6 puta po 5-10 minuta. Ako uslovi dozvoljavaju, ostavite otvorene prozore i vrata tokom celog dana. Sušenje se može ubrzati zagrevanjem objekta u kombinaciji sa intenzivnom ventilacijom.

Vlaga u zidovima, plafonima… mora pasti ispod 4 % …
Pri vlazi, koja je viša od 80 %  počinju da se pojavljuju kontaminacije plesnima, tako da je važno da vlažnost vazduha u prostoru ne prelazi te granice. Sav nameštaj treba podići najmanje 10 cm od poda i odmaknuti ga od svih zidova, kako se vlaga ne bi zadržavala u »mrtvim uglovima«.

Kada je cela konstrukcija uspešno osušena, velika je verovatnoća da se na površini pojavi plesan, koja je štetna za zdravlje i koja se mora odstraniti na pravilan način, kako čestice ne bismo udisali, odnosno prenosili po prostoru i širili infekciju.

Sanacija plesni …

HELIOS SPEKTRA SANITOLPre mehaničkog odstranjivanja, plesan je potrebno najpre uništiti. To ćemo učiniti biocidnim sredstvom HELIOS SPEKTRA SANITOL.
SANITOL je namenski preparat na vodenoj osnovi, koji kontaktno uništava kolonije plesni. Od stepena zaraze zavisi koliko puta se mora ponoviti premazivanje zaraženih površina (1-4x). Ukoliko se ne unište plesni koje nastanu u dubini površine, ona će se pojaviti ponovo na obnovljenim, obojenim površinama, zato je detaljno uništavanje od najvećeg značaja. 
Pri radu sa biocidnim sredstvima, treba biti oprezan i zaštititi ruke, usta i oči. Nakon završetka rada, prostorije treba dobro provetriti, zatim mehanički odstraniti plesnive delove zidova (brusnim papirom ili žičanom četkom).


Priprema površina za bojenje …

HELIOS SPEKTRA kitovi

Kada su površine očiščene, suve, dezinfikovane i čvrste (sve slabo vezane čestice sa zidova odstraniti), blago se prebruse (brusni papir 80 - 120) i impregniraju HELIOS SPEKTRA akrilnom impregnacijom. Time se izjednačava upojnost zidnih površina i podloga je dobro pripremljena za prijanjanje narednih slojeva drugih proizvoda.
Ukoliko želite da imate glatke površine, možete naneti HELIOS SPEKTRA kit za izravnavanje zidnih i plafonskih površina. Ako ste pre poplava imali problem sa vlagom i plesnima u stambenom prostoru, preporučujemo upotrebu  HELIOS SPEKTRA unutrašnjeg kita TERMO, koji svojim delovanjem sprečava kondenzaciju i nastanak plesni. 

Bojenje unutrašnjih zidnih površina …

HELIOS SPEKTRA zidne bojeAko zidovi nisu bili natopljeni nečistoćama koje su rastvorljive u vodi, preporučujemo bojenje jednom od novih unutrašnjih zidnih boja - HELIOS SPEKTRA Classic ili HELIOS SPEKTRA Extra, koju možete da odaberete između više od 1000 različitih nijansi. Posebnu svežinu u prostoru i dugotrajan miris jasmina omogućava izbor HELIOS SPEKTRA Fresh&Easy, koji poseduje priznanja Produkt leta 2013 i  Zlatno priznanje za inovacije.
Sve tri boje su izuzetno pokrivne i što je veoma važno – paropropusne, što znači da ne sprečavaju prolaz vlage kroz zidove, jednostavno rečeno: »Zidovi dišu«.

Bojenje zidova preplavljenih vodorastvornim supstancama …
Ukoliko su zidne površine bile natopljene uljima, fekalijama odn. drugim supstancama koje su rastvorljive u vodi, upotreba boja na vodenoj osnovi će biti neuspešna, jer će boja tokom sušenja rastvoriti ovu vrstu fleka i one će se ponovo pojaviti na površini. Zato je za uspešnu dekoraciju i zaštitu potrebno upotrebiti boje na bazi rastvarača koje blokiraju vodorastvorne fleke i ne propuštaju ih na površinu. 
Pravi izbor za to jesu HELIOS SPEKTRA antinikotinska ili antimikrobna boja, koje su na bazi dearomatizovanih rastvarača. Bojenje ovakvim bojama je zahtevnije, pre upotrebe potrebno je detaljno pročitati tehničke informacije.

Za dodatne savete i odgovore možete poslati pitanje na info@helios.rs, obratiti našem tehničko komercijalnom servisu na 011 3217 473 ili direktnim pozivom naših stručnjaka:
Milan Durković 062 278 800  
Saša Manojlović 063 1063 495
Ivica Zlatar 063 306 472

Novosti i promene u 2014. godini

U ovoj godini smo vam pripremili izvesne promene i poboljšanja već poznatih i afirmisanih boja. Latili smo se njihove nadgradnje u želji da vam ih još više približimo i prilagodimo vašim potrebama i željama. Osnovne boje za unutrašnje zidove smo i vizuelno obnovili tako da su sada atraktivne i privlačne, sa jasno naglašenim prednostima i karakteristikama.


HELIOS SPEKTRA boja za unutrašnje zidove >

HELIOS SPEKTRA Classic

Nova boja HELIOS SPEKTRA Classic je zamenila dosadašnju HELIOS SPEKTRA boju za unutrašnje zidove.

Pored novog "odela" ovu boju odlikuje i nova, poboljšana receptura – onakva kakvu ste želeli. Povećali smo joj mokru i suvu pokrivnost i istakli belinu, a omogućili smo i veće razređivanje (do 15%) pa je nanošenje boje još jednostavnije.

Karakteristike:

 • Visoko paropropusna, Guinnessova rekorderka

 • Visoko pokrivna i jednostavna za nanošenje

 • Otporna na suvo brisanje

 • Pogodna za često obnavljanje zidnih površina

 • Nijansiranje (Monicolor F i G, Terra do nijanse T 200) 

 • Prijatna za korisnika i životnu sredinu


HELIOS SPEKTRA Fresh&Easy

HELIOS SPEKTRA Fresh&Easy je sada u novom obliku.

Boju koja je primila najviša priznanja na raznim takmičenjima (Proizvod godine 2013, Zlatno priznanje za inovacije) vizuelno smo osvežili, a zadržali smo isti inovativni i nagrađeni sadržaj.


Karakteristike:

 • Dugotrajan, nežan miris jasmina

 • Izvanredna moć pokrivanja već u jednom sloju

 • Topla bela nijansa

 • Visoko paropropusna

 • Prijatna za korisnika i životnu sredinu
   
HELIOS SPEKTRA Plus + 
>

HELIOS SPEKTRA Extra

Nova boja HELIOS SPEKTRA Extra je zamenila dosadašnju HELIOS SPEKTRA Plus +.

Boji smo dali nov izgled i znatno je poboljšali. Po svom kvalitetu Extra spada u višu klasu boja za unutrašnje zidove, usavršena je i ima bolje karakteristike. U poređenju sa bojom Plus + nudi bolju mokru i suvu pokrivnost, otporna je na mokro brisanje, ima izrazitu belinu i lakše se nanosi. Pored toga, u beloj boji i svetlim nijansama sa njom može da se oboji mnogo veća površina.

Karakteristike:

 • Izvanredno pokrivna, mat izgled

 • Lep, gladak film boje

 • Otporna na mokro brisanje

 • Jednostavna za nanošenje

 • Visoko paropropusna

 • Prijatna za korisnika i životnu sredinu


Stiže NOVA GENERACIJA HELIOS BORI tankoslojne i lak lazure


Ove godine na tržište stiže NOVA GENERACIJA lazura na bazi rastvarača. Obnovljeni proizvodi HELIOS BORI tankoslojna lazura i lak lazura su sada usklađeni sa Evropskom direktivom o sadržaju isparljivih organskih materija. Lak lazurama smo dodatno povećali sadržaj suve materije i time obojenim površinama obezbedili 30% dužu zaštitu od štetnog uticaja životne sredine. U poređenju sa starijom generacijom ovih proizvoda, nova generacija omogućava da obojite znatno veću površinu – sa jednim litrom pri jednostrukom nanošenju čak 16 – 20 m2.

Uvođenjem nove generacije lazura, izboru nijansi dodali smo dve nove – ariš (8) i smreka (15) – a izbacili abonos (5). Izbor tzv. ready-made nijansi je tako proširen i osvežen novim, svetlim tonovima koje ste vi kao kupci zahtevali.
 

HELIOS BORI tankoslojna lazura


Karakteristike:

 • dekorativna i dubinska zaštita drveta
 • providni premaz koji ističe prirodan izgled drveta
 • ne sadrži biocidna sredstva
 • elastičan premaz - zaštitni film se ne ljušti i ne puca
 • jednostavno nanošenje

 

 

 

HELIOS BORI lak lazura


Karakteristike:

30% duža zaštita drveta od štetnog uticaja životne sredine

 • sadrži vosak koji povećava vodoodbojnost premaza
 • bogat, svileno sjajni zaštitni film
 • dimenziona stabilnost drveta
 • elastičan premaz - zaštitni film se ne ljušti i ne puca
 • širok izbor nijansi boja


 

HELIOS TESSAROL akril – neka se vaša deca bezbedno igraju

Pod robnom markom HELIOS TESSAROL nalazi se mnogo različitih proizvoda koji korisnicima pružaju specifičnu obradu metalnih i drvenih površina. Naravno, svaki proizvod ima svoju namenu i prilagođen je bojenju odabrane površine – osnovne boje za drvo ili metal, različiti lakovi, boje za direktno nanošenje na zarđale površine, mnoštvo pokrivnih boja sa različitim karakteristikama, izgledom itd.

Boje HELIOS TESSAROL se ne razlikuju samo po nameni i odabranoj površini, već i po sastavu, koji takođe utiče na izbor prave boje. U osnovi, razlikujemo boje na bazi rastvarača i na bazi vode. Ove druge su prijatne za čoveka i životnu sredinu, razređuju se običnom vodom iz vodovoda. Takođe, nemaju neprijatan miris, rad sa njima je brži u odnosu na one na bazi rastvarača, a i sušenje je dosta brže. Zbog mirisa i vremena sušenja, posebno ih preporučujemo pri bojenju u zatvorenim prostorima.

Posebna briga za vašu decu

HELIOS Primerno za otroske igraceKada govorimo o bojenju predmeta, koji su u dodiru sa decom – dečje igračke, kreveci itd. – pravilan izbor boje je utoliko važniji. Naši najmlađi su posebno osetljivi, pa smo zato u Heliosu posebnu pažnju posvetili trima proizvodima robne marke HELIOS TESSAROL i njihove formulacije izradili tako, da su hemijski bezopasni i pogodni za česte kontakte s vašim najmlađima. Njihovu adekvatnost potvrđuje certifikat Zavoda za zdravstvenu zaštitu Maribor – Institut za zaštitu životne sredine. Primer certifikata HELIOS TESSAROL akril emajl beli.
Proizvodi sa certifikatom »Odgovarajući za dečje igračke«: 

HELIOS TESSAROL akril emajl

 

HELIOS TESSAROL akril lak

 

HELIOS TESSAROL akril osnovna boja za drvo

HELIOS TESSAROL akril emajl

 

HELIOS TESSAROL akril lak

 

HELIOS TESSAROL akril osnovna barva za les


HELIOS Ribica v soncuKada se odlučite za izbor prave boje, pored izgleda, nijanse, načina nanošenja i odgovarajućih karakteristika, ne zaboravite na zdravstveni i ekološki aspekt, koji vam obezbeđuju proizvodi na bazi vode – posebno na tri gore pomenuta proizvoda. Najlakše ćete ih prepoznati po pečatu na ambalaži - »Ribica u suncu«.

 

ADEKVATNA REŠENJA

Boje za sve površine Vašeg doma. Nudimo vam odgovarajuća rešenja i proizvode za zaštitu i osveženje vašeg doma.

U ovoj aplikaciji su objedinjeni osnovni alati, stručni saveti i priručna uputstva.

COLOUR DESIGN STUDIO

Aplikacija Colour Design Studio vam donosi jedinstveni novitet – obradu i bojenje vlastite fotografije! Takođe možete da koristite i veliki broj već pripremljenih slika.

Novi Colour Design Studio prezentaciju menja u viziju.

Uticaj boja na prostorBoje imaju veoma važnu ulogu pri opremanju stana ili kuće, tako što stvaraju prvi utisak o prostoru u kome se nađemo.

Izbor pravilnih boja je neophodan, ukoliko želimo da se prilikom rada, igre, odmora... dobro osećamo.

btn4
btn5
btn6